top of page

Kärlek när bara mobilen återstårSYDSVENSKAN DYGNET RUNT 30 januari 2019 16:30

Kärlek när bara mobilen återstår – han har gjort en film om en förbjuden relation på distans Hon är kristen, han är muslim. Hon är kvar i Damaskus, han reste till Sverige. Deras äktenskap utspelar sig i mobilen. Regissören Saleh Jamal Eddin har gjort en film om förbjuden kärlek, längtan och samvetskval. Nu visas den i Malmö och Helsingborg.

Ahmad Alharfi och Hoda Alhallak spelar titelrollerna i filmen Ahmad Maryam. Bild: SJE Films

Ahmad Maryam, heter filmen som redan har belönats med priser på flera festivaler för independentfilm. Så heter också de två huvudpersonerna i Saleh Jamal Eddins första långfilm.

– Maryam är en kristen tjej, Ahmad en muslimsk kille. De bor i Syrien, ett land där det inte är okej med en sådan relation. Så de bestämmer sig för att flytta till Sverige, där det finns en frihet som gör att de kan leva tillsammans, säger Saleh Jamal Eddin. Men bara Ahmad lyckas ta sig hit. Och så blir deras kärlek en relation på distans, där de var på sitt håll ställs inför en omgivnings utmaningar och bara har mobilen att umgås i.

– Vi som har flytt och lämnat anhöriga kvar vet att mobilen är det enda sättet att kontakta dem vi älskar. Därför tilldrar sig filmen i aktörernas mobiler. Det är i dem åskådaren befinner sig.

”Detta är inte bara en berättelse som kärlek, utan också om de erfarenheter som miljoner flyktingar som kommit till Europa går och bär på” säger regissören Saleh Jamal Eddin bild: Lars Brundin

Innan Saleh Jamal Eddin lämnade sitt hemland regisserade han dramaserier för syrisk tv. Därpå följde en tid som tv-regissör i Egypten.

– Men jag fick inget arbetstillstånd och längtade efter att leva ett normalt liv, där jag utan att vara rädd kunde gå till jobbet som alla andra. Så i september 2015 kom jag till Sverige.

Här har Saleh Jamal Eddin med ett eget produktionsbolag etablerat sig som dokumentärfilmare, verksam i Malmö och Stockholm. Det gjorde, att han med egna pengar som insats kunde inleda långfilmsprojektet Ahmad Maryam. Torsdag och fredag, den 1 och 2 februari, visas filmen på Panora i Malmö, på tisdag den 5 februari på Röda Kvarn i Helsingborg. Därpå följer visningar i bland annat Stockholm och Göteborg. Svenska Filminstitutet har gett filmen distributionsstöd.

8 views0 comments

コメント


bottom of page